VI ELSKER GEOLOGI

Du får den bedste introduktion til områdets geologi, hvis du går mod vest fra den gamle heliport til Sisimiut og følger grusvejen, der findes ved bunden af Ulkebugten. Du vil på et tidspunkt komme til en lille flod, hvori der løber ferskvand. Denne flod giver mange af de lokale vand til te, kaffe eller til at fylde deres vandflaske, når de er på vandretur. Efter at have krydset den lille flod, der løber ud til Ulkebugten, stiger vejen lidt og går rundt om et massivt bjerg. En bestemt stenart, der er udbredt i området omkring Sisimiut, er Charnockit, som er en granittype med højt indhold af silica, perthit og hypersthene sten.

Tæt ved vejen længere inde i dalen, befinder du dig på et plateau over søen, hvor du kan grave efter sand og grus til brug i byen. Grusplateauet ligger over 20 meter over normal højvande. Her findes der enorme mængder af muslingeskaller, rankefødder og andre marine organismer. Størstedelen af arterne er de samme som dem, der lever i havet. Plateauet kaldes en havterrasse, der er dannet i kystzonen, et stykke tid efter, at isen blev smeltet væk fra dalen, men landet, der var blevet trykket ned af ispresset, er steget igen.

Den lille tur ind i naturen giver en følelse af den spænding der er ved det geologiske arbejde i området omkring Sisimiut. Kun et område inden for kvaternæret er et problemområde, fordi strandlinjens beliggenhed har ændret sig i de sidste 4000 år.