VI ELSKER HANDEL

Den primære indtægtskilde i Sisimiut er fiskeri, her hovedsagelig rejer, og verdens største reje-peeling fabrik er faktisk placeret i Sisimiut. Jagt er stadig et af de vigtige lokale levebrød, hvor der primært bliver jagtet sæler, hvalrosser, hvidhvaler, narhvaler, rensdyr og moskusokser.

Herudover har vi nogle hovedkontorer placeret i Sisimiut, bl.a. boligselskabet INI A/S og forsyningsselskabet KNI. Derudover har vi også Pilersuisoq, som tidligere blev kaldt KGH (Den Kongelige Grønlandske Handel), samt hovedkvarteret for supermarkedskæden Pisiffik.

I de sidste 10-15 år har Sisimiut også udviklet sig til en større uddannelsesby. Det betyder, at en stor del af befolkningen er studerende fra byen, men også fra andre byer og bosættelser i Grønland.

KGH (Den Kongelige Grønlandske Handel) havde haft monopol på handel siden 1700’erne, men dette blev dog ændret efter G-50 lovgennemførelsen i 1950. Dette gjorde det muligt at åbne små lokale håndværksvirksomheder og kiosker og senere den samarbejdsvillige fabrik Sipineq i Sisimiut. Med den nye lov blev staten interesseret i at investere i Sisimiut.

Handel, forsendelse og transport har haft enorm indflydelse på byens udvikling, ikke kun i fortiden, men også i de seneste år. Med sin beliggenhed og gunstige havneområde er Sisimiut stor nok til at modtage store containerskibe og produkter fra den største lufthavn i landet Kangerlussuaq.

Sisimiut, som by, vokser 8% årligt, hvilket gør den til den tredje hurtigst voksende by i Grønland. Fiskeri er stadig den vigtigste industri. Byen udvikler sig mod nord, ud mod lufthavnen, der især er et område reserveret til moderne forstadshuse.

Der er flere private og offentlige skoler i Sisimiut, som giver uddannelse til byen og beboerne i området.

DTU (Danmarks Tekniske Universitet) har etableret Center for Arktisk Teknologi i Sisimiut. Derudover er der 4 forskellige uddannelsesafdelinger: Skole for jern og metal, Bygge- og anlægsskolen, Råstofskolen og GUX (High School).