VI ELSKER NORDLYS

Nordlyset er synligt på himlen over Sisimiut fra slutningen af september til slutningen af marts. På en stjerneklar nat har du en god chance for at nordlys. Den bedste måde at opleve nordlyset på, er at tage udenfor byen, hvor der er mørkere, og nordlyset fremstår klarere på himlen. 

Det klare, dansende nordlys er kollisioner mellem elektrisk ladede partikler fra solen, der trænger gennem jordens atmosfære. Lyset kan ses over de magnetiske poler på den nordlige og den sydlige halvkugle. De er kendt som “Aurora Borealis” ved norden og “Aurora Australis” ved sydpolen. Nordlyset findes i mange farver, men de mest hyppige er lysegrøn og lyserød. Der er dog blevet rapporteret om nuancer af rød, gul, blå og violet. Nordlyset findes også i mange forskellige former, der diffust flakker rundt på himlen. Det findes i alt fra tynde stråler til kroner og draperier der oplyser himlen med en fascinerende glød. 

Alle de billeder du ser af nordlyset er taget med lange eksponeringstider og høje ISO-indstillinger af moderne kameraer. Farverne er stærkere og klarere, fordi kameraets sensor har et langt mere dynamisk syn i mørket end hvad du kan se med det blotte øje. 

Når du tager en video af nordlyset, er det meget almindeligt at benytte sig af time-lapse, som er en masse billeder, der sættes sammen til en video. Et eksempel på dette, kan ses i følgende video fra Kangerlussuaq, der kun ligger 160 km sydøst fra Sisimiut. 

Billeder fra by Sisimiut Mads Pihl/ Visit Greenland

Når du oplever nordlyset danse på himlen i en højde på helt op til 500 km., kan man godt forstå, hvorfor så mange kulturer har udviklet forskellige mystiske historier omkring det. 

Nordlyset virker med dets fascinerende farver og dansende bevægelser overjordisk. Lyset gav nogle samfund en følelse af komfort og lykke, imens andre frygtede dets tilbagevenden fordi de betragtede dem som et dårligt varsel.  

Her er blot 15 mystiske historier om nordlyset. 

1. Når de så lyset, troede mange Inuitter, som var Arktis’ oprindelige folk, at de dødes ånder, der legede en leg med en hvalros’ kranie som bold. Inuitterne fra Nunivak øen i Beringshavet troede i modsætning til dette, at det var ånder fra døde hvalrosser, der legede med et menneskes kranie. 

2. Grønlands urfolk troede, at lysene var dansede ånder fra børn, som døde ved fødslen. 

3. Wisconsin’s Fox Indianere troede at nordlyset repræsenterede deres dræbte fjender, som forberedte sig til hævn. 

4. I Alaska så nogle grupper af Inuitter nordlyset som ånderne fra de dyr de havde jagtet. For eksempel hvidhvaler, sæler, laks og hjorte. 

5. I nordisk mytologi, repræsenterede nordlyset spydende, rustningerne og hjelmene fra krigerkvinderne, også kendt som Valkyrier. De red på heste og ledte de faldne soldater til deres sidste hvilested i Valhalla. 

6. Inuitterne fra Hudsonbugten frygtede nordlyset, fordi de troede at det var lanternerne fra dæmoner, der forfulgte fortabte sjæle. 

7. I Finland troede de at en mystisk ræv havde skabt nordlyset, hvor dens buskede hale spredte sne og kastede gnister op i himlen. 

Sæt din ISO til 800. Herefter kan du lege lidt med ISO’en og justere den for at finde ud af hvad dit kamera er i stand til, og hvad du bedst kan lide.

Indstil shutter speed (hvor meget lys der slipper ind på hvor lang tid) til 15” (15 sekunder). Dette kan ændres i forhold til nordlysets lysstyrke eller i forhold til hvad dit kamera kan klare. Små, billige kameraer har for det meste brug for mere tid.

8. Nogle Algonquin folkeslag troede at deres kulturelle helt, Nanahbozho, var flyttet langt nordpå efter han havde skabt Jorden. De troede derfor, at han havde tændt store bål, som blev reflekteret tilbage til hans folk i form af nordlyset. På denne måde var de sikre på, at han stadig tænkte på dem, selvom han var langt væk.

9. I britiske folklore refererer en skotsk legende to lysene som “lystige dansere”, der var involveret i blodige kampe. 

10. Indianerne af “‘The Great Plains” i Nordamerika troede at nordlyset kom fra nordiske stammer, som tilberedte deres døde fjender i store gryder og brændende bål. 

11. Inuitterne i Point Barrow, det mest nordlige punkt i Alaska, troede at nordlyset var ondt, og derfor bar de knive for at beskytte dem selv imod det. 

12. I Estland sagde en legende, at nordlyset viste sig når hvaler legede lege. Nogle andre sagde at det var kaner, som tog gæsterne til en spektakulær bryllupsfest. 

13. Wisconsin’s Menominee Indianere så nordlyset som store fakler, der blev brugt af de velvillige giganter, som spiddede fisk om natten. 

14. Fiskere i det nordlige Sverige troede at nordlyset bragte noget godt med sig, og mente at reflekterede store grupper af sild i nærliggende have. 

15. Nogle indfødte amerikanere troede at hvis du fløjter af nordlyset, ville det komme ned til Jorden og tage dig med sig tilbage. Lyset ville dog trække sig tilbage, hvis du klappede i hænderne, og du var dermed sikker igen. På samme tid i det nordlige Skandinavien, gemte det samiske folk sig indendørs når der var nordlys, fordi de var for bange til at gå udenfor.