Sisimiut

2019

 

Om Sisimiut

Her finder du information om Sisimiut

PLACERING

Sisimiut er en by beliggende på Grønlands vestkyst ud mod Davisstrædet, ca. 320 km nord for Nuuk og er placeret 66,9 °N, ca. 50 km nord for Polcirklen og -3 GMT. De nærmeste nabobyer er Maniitsoq 172,7 kilometer mod syd og Aasiaat 199,6 km mod nord. Hvis du sejler 180 sømil mod vest, kommer du til Canada.

Læs mere >>

KLIMA

Temperaturen i Grønland afhænger meget af hvor du er og på hvilket tidspunkt af året du besøger landet. Den gennemsnitlige temperatur ligger under 10 °C i juni, juli og august i næsten alle byer i Grønland, mens alle steder er under frysepunktet fra november til april.

Læs mere >>

HISTORIE

Sisimiut har været beboet i omkring 4.500 år af mennesker fra Saqqaq-kulturen, der ankom fra de arktiske egne af Canada. Efter århundreder uden nogen fast befolkning, ankom den anden bølge af indvandrere fra Canada. Denne bølge bragte Dorset-kulturen til Vestgrønland, der er delt op i “Dorset I” og “Dorset II”. Størstedelen af byens befolkningen repræsenterer i dag efterkommerne af Thule-kulturen, der ankom for næsten tusind år siden.

Læs mere >>

KUNST

Der er mange dygtige håndværkere, kunsthåndværkere, og malere i Sisimiut. Især siden 1976 har der været et aktivt kunstnerisk liv i Sisimiut, ikke mindst som en konsekvens af underviste kunsthåndværk-kurser på Knud Rasmussens Højskole.

Læs mere >>

HANDEL

Den primære indtægtskilde i Sisimiut er fiskeri, her hovedsagelig rejer, og verdens største reje-peeling fabrik er faktisk placeret i Sisimiut. Jagt er stadig et af de vigtige lokale levebrød, hvor der primært bliver jagtet sæler, hvalrosser, vågehvaler, hvidhvaler, narhvaler, rensdyr og moskusokser.

Læs mere >>

QIVIUT

Qiviut betyder moskusuld og er navnet på en af Grønlands mest succesrige private eksportselskaber i nyere tid. Ordet “Qiviut” blev oprindeligt brugt til at referere til fuglens indre dun, samt moskusoksens indre uld. Det er værdsat for dets brug som en fiber, og i modsætning til fåreuld, krymper det ikke i vand uanset temperaturen (det betyder dog, at det ikke er brugbart til filtning).

Læs mere >>