VI ELSKER AT VÆRE VARME

Ordet “Qiviut” blev oprindeligt brugt til at referere til fuglens indre dun, samt moskusoksens indre uld. Det er værdsat for dets brug som en fiber, og i modsætning til fåreuld, krymper det ikke i vand uanset temperaturen (det betyder dog, at det ikke er brugbart til filtning). Det er mest almindelig anvendt til hatte og tørklæder, og er blandt de blødeste uldtyper i verden. Uldprodukterne er temmelig dyre; et højkvalitets-strikket tørklæde kan koste mere end 3000 kr. men vil uden tvivl holde i 20 år med god pleje. Sammenlignet med hvor god kvalitet ulden har, så er prisen bestemt ikke for dyr, men pris og kvalitet hænger selvfølgelig sammen.

Moskusoksen har en tolags pels, og qiviut refererer specifikt til den bløde underuld der findes under den længere ydre uld. Moskusoksen mister dette lag af uld hvert forår. Al den uld, der er tilgængelig i Qiviut, kommer fra jagt. Uldproducenterne køber skindene fra jægerne. Kødet sælges til restauranter, markeder og produktion. Når skindene tørres og strækkes på store maskiner, tages ulden ud af skyggen, en meget lang, forsigtig og også fysisk krævende proces. Alt arbejdet bliver gjort her i Grønland og har skabt flere lokale jobs.
Ulden kan også indsamles i mindre skala fra objekter dyrene har børstet sig imod.
Moskusuld er stærkere og varmere end fåreuld og blødere end kashmiruld. Moskusoksen har qiviut-fibre, der er ca. 18 mikrometer i diameter. Hunnerne og ungerne har lidt finere uld.

Qiviut betyder moskusuld og er navnet på en af Grønlands mest succesrige private eksportselskaber i nyere tid.
Anita Høegh, der ejer Qiviut, er en af pionererne i denne produktion, så du kommer ikke tættere på den rene produktion. Her arbejdes der med respekt for materialet, som du kan se ved at besøge Qiviut.
Qiviut producerer uld og uldprodukter til mange steder i Grønland, men de eksporterer også store mængder til udlandet.

Qiviut Software by Nature

Jukkorsuup Aqq. 1

3911 Sisimiut, Grønland

ÅBNINGSTIDER

Man-Fre       10:00 – 17:30

Lør               11:00 – 14:00

Søn              Lukket