Sæson  juni – august
Varighed  30 minutter
Aktivitet  Sejltur og vandretur på egen hånd
Sværhedsgrad  Sejltur 2/ Vandretur 4
Aldersgrænse  ingen

600 DKK / Voksen
300 DKK / Barn (0-11 år)

Vandrestøvler, kikkert, myggenet, myggespray,  madpakke og vandflaske

  • Transfer til Båd
  • Sejtur til Assaqutaq
  • Informationspjece om Assaqutaq
  • Rutebeskrivelse af Assaqutaq sporet

Assaqutaq Trail Transfer

Afgang fra Sisimiut havn mod den forladte bygd Assaqutaq.

Under reformerne for et mere bæredygtigt samfund i 60′erne og 70′erne blev adskillige bygder på Grønlands vestkyst nedlagt. Familier valgte at flytte til de større byer for at finde arbejde og få gavn af de moderne faciliteter. Assaqutaq, der ligger for foden af Kællingehættens sydside, er en af disse bygder. I dag bliver Assaqutaq brugt som sommerlejr for de lokale folkeskoler i Sisimiut, hvor juni måned vrimler med liv og aktiviteter, da indbyggerne fra Sisimiut kommer til området for at fiske ammasatter, en loddelignende fisk, der er vigtig som hundefoder og bruges også som sund snack.

Når vi sejler ud af havnen, kommer vi helt tæt på en af hundeøerne i den smalle passage ved Sallinnguit (Teløen), hvorefter vi passerer indsejlingen til den gamle havn i Paararsuk bugten efterfulgt af bydelen Qeeqi. Qeeqi er et moderne boligkvarter med farverige boligblokke, der ligger helt ud til de stejle klipper ved havet. Turen fortsætter ind i Amerloq fjorden. En halv time efter at vi forlader Sisimiut, ankommer vi til den lille smukke inderhavn i Assaqutaq, hvor man fra pontonbroen går i land. Umiddelbart efter ilandsætning returnerer båden til Sisimiut.

Assaqutaq er en tidstypisk bygd fra midten af det 20 århundrede, med rødder tilbage til hvalfangerindustrien, som var karakteristisk for området i det 19 århundrede. Blandingen af renoverede huse og faldefærdige bygninger leder nemt tankerne hen på en spøgelsesby fyldt af mystik og historie. Vi anbefaler, at gå en tur i den nedlagte bygd, inden vandreturen starter.

Assaqutaq ligger på en lille ø, så for at komme over på den anden side, skal man krydse en hængebro på den østlige side af øen umiddelbart bag den lille kirke. Derefter skal man over et lavvandsområde på ca. 10 meter, som er dækket af vand ved højvande. Vær derfor opmærksom på tidevandet. Rammer man højvande, er det dog kun et spørgsmål om højst time, hvis man vil krydse tørskoet.

Fra havoverfladen klatrer man op ad en stejl sti gennem en 10-12 meter kløft til fladlandsområdet, hvorfra ruten fortsætter stik vest. Ruten mellem Assaqutaq og Sisimiut er tydeligt markeret med røde og blå varder.
Efter den første kilometer ankommer man til den gamle hvalfangerstation Qerrortusoq. Den store gravplads er det første, der møder en. Har man mod på en afstikker, kan man vandre ned mod kysten for at besøge eksempelvis ruinerne af den første privatskole i Grønland. Bygningen blev finansieret af selve borgerne i Qerrortusoq.
Vandreturen mod Sisimiut går i naturskønt og meget frodigt område. Det er forholdsvist nemt at finde vej, da stien er tydelig det meste af vejen, og retningen giver sig selv og varderne synlige. Efter omkring 2/3 af turen kommer man til udsigtspunktet ”Whale Bay View Point”. Her er der rigtig gode muligheder for at se hvaler og betragte de forbipasserende både og joller, der sætter garn ud fra kysten. Egentlig er der gode muligheder på hele ruten for at spotte hvaler, så hold øjnene åbne og lyt godt efter hvalernes blåst. På udsigtspunktet er der som regel også lidt vind, som holder myggene væk.
Udover det naturskønne område i et lækkert kuperet terræn uden meget høje stigninger, kan man også nyde udsigten helt ned forbi Polarcirklen til de blå fjelde med evig sne. Et meget populært heliskiområde i forårsmånederne.
Ved vestenden af Kællingehætten (Mount Nasaasaaq) kommer Sisimiut til syne. Her adskilles den blå og røde rute, hvor man kan vælge den blå rute mod syd eller den røde mod nord/vest. Begge ruter ender ved Spejdersøen bag ungdomshuset.

Husk altid, når du færdes i naturen, at tage bestik af vejret og forholdene, tag ikke chance, hjælp hinanden og tag dig affald med hjem.

Ruteafmærkninger

Assaqutaq Trail og andre afmærkede ruter i området omkring Sisimiut